tirsdag 16. august 2011

Never too late to skate!


Kunstløp er jo en idrett som vanligvis drives av de helt unge. Man starter gjerne i 4-5 års alderen (og "pensjonerer" seg når man er 25, hihi). ;)

Man kan kanskje spørre seg om hvorfor kunstløp-klubbene ikke har så mange voksne medlemmer, og hvorfor man ikke ser det samme mønsteret innenfor kunstløp som med f.eks. fotball eller tennis, der man har "old boys"-lag og senior-spillere som er langt forbi de 60. ;)

Riktignok finnes der enkelte "old-boys" innen lengdeløp også, og senior-lag i ishockey. Hvorfor ser man ikke samme tendensen innen skøyteidrett med kunstløpelementer (freestyle-skating, isdans, par-skating, synkron-skating)..?


Svaret kan være så mangt:

* Når man blir eldre har man 10 000 andre ting å beskjeftige seg med (bl.a. studier, jobb, unger, kjæledyr, klesvask, husvask, matlaging, storshopping på Rema, og en hel haug med ubetalte regininger for å nevne noe). Man har rett og slett ikke tid til å skate 8-10 timer i uka. ;)


* Når man blir eldre, reduseres både mental og fysisk yte-evne:

Ettersom man blir eldre, klarer man bl.a. ikke å opprettholde samme muskelmasse som da man var yngre, noe som fører til redusert muskelstyrke og utholdenhet. Musklene blir mindre elastiske, og leddene mindre tøyelige (og kan hos noen bli direkte smertefulle og stive).

Skjelettet blir svakere (særlig kvinner får redusert bentetthet), som gir større risiko for bruddskader. Leddbånd, sener og bindevev blir mindre elastisk, slik at man har større risiko for overbelasting og redusert tilheling av skader.

Lungekapasiteten, samt hjertets pumpe-evne og effektivitet reduseres, noe som fører til dårligere oksygentilførsel ute i vevet. Hjernen mister nevroner, noe som bl.a. kan føre til redusert hukommelse, koordinasjon og innlæringsevne.

(Var det noen som sa pessimistisk..??).. ;)

It`s all downhill from birth.. ;)

Kunstløp er en krevende idrett, både med hensyn til styrke, utholdenhet, kondisjon, koordinasjon og tøyelighet. Man må trene mye og intenst for å lære nye elementer og opprettholde dem over tid. Ettersom man blir eldre, fører aldrings-prosessen sakte men sikkert til de fysiologiske (kroppslige) forandringene nevnt ovenfor, og det vil derfor etterhvert bli vanskeligere og vanskeligere å opprettholde nivået. I så måte representerer kunstløp en utfordring som med tiden bare vil bli større og større, og øke proporsjonalt med alderen. hihi ;)


Nettopp derfor er kunstløp en utrolig fin idrett også for de voksne! (Hvorfor er det nesten ingen andre som har skjønt dette..??). Riktignok har man ikke de samme forutsetningene for å lære slik man hadde i sine yngre dager. Men det er en idrett som gir mange store utfordringer på en gang, som forbedrer både styrke, kondisjon, utholdenhet, koordinasjon og tøyelighet, noe som muligens bremser eller forsinker de fysiologiske forandringene i forbindelse med aldringsprosessen, og som definitivt har en positiv effekt både på vår fysiske og mentale helse. =) Og kanskje viktigst av alt; det er en idrett som gir så ufattelig mye glede! =)

You, on your 98th birthday..?? ;)

Så om leddene dine knirker og knaker som ei usmørt dør, og balanse-evnen din er iferd med å miste fotfeste og dette over ende, er det kanskje på tide med en aldri så liten utfordring..??!! ;

Melde seg inn i den lokale kunstløp-gruppen for voksne, snøre på seg skøytene, og prøve seg på en liten salchow eller piruett..?? ;)

(I Bergen sitt tilfelle, BKK sin voksenopplæring: http://www.bergenkunstlop.no/voksenopplaring.htm).

The evolution of figure skating.. ;)

Jeg mener, - hva er det verste som kan skje..?

....


;)

Ingen kommentarer: