søndag 22. mai 2011

Skøyteskole


Gjennom skøytesesongen kommer det ofte bort foreldre og unger i alle aldre, som spør om jeg går på kunstløp og lurer på hvor de skal henvende seg og hvem de skal kontakte dersom ungene har lyst å melde seg på og lære å skate "på ordentlig". ;) Jeg pleier å si det samme til alle foreldre og unger som kommer bort: Ta kontakt med de lokale skøyteklubbene!


I Bergen sitt tilfelle, f.eks. Bergen Kunstløp Klubb, Loddefjord Kunstløp Klubb, Lyderhorn Gladiators, Bergen Ishockey Klubb, eller Skøytegruppen i Fana Idrettslag / Bergen Skøyteklubb. Alle disse klubbene tilbyr skøyteskole for unge (som oftest i alderen 3-11 år). (For andre deler av landet, kan man finne frem til sin lokale klubb ved å gå inn på Skøyteforbundet sin nettside).

Man bør selvfølgelig velge skøyteskole og klubb ut i fra hvilken skøyte-gren ungene viser mest interesse for. Liker ungene kunstløp, bør man fortrinnsvis velge en skøyteskole i kunstløpklubbene. Liker ungene ishockey, bør man velge en skøyteskole i en ishockeyklubb osv. For en mer "generell" skøyteskole, kan man evt. prøve skøyteskolen til Fana Idrettslag / Bergen Skøyteklubb (men vær obs på at denne skøyteskolen foregår på utendørs is-bane, i motsetning til de andre, som foregår innendørs i ishall).


Dersom man ønsker å melde barnet sitt på skøyteskole, bør man være ute i god tid, ettersom enkelte skøyteskoler er så populære at det er lange ventelister, og man derfor ikke er garantert å få plass dersom man er sent ute og melder seg på i siste liten.

Og det viktigste av alt dersom barna skal få noe som helst utbytte av skøyteskolen:

KJØP ORDENTLIGE SKØYTER !!!

Det behøver ikke være rådyre hockey- eller kunstløpskøyter som brukes av elite-spillere, konkurranseløpere e.l. Men det frarådes på det sterkeste å dra frem "mammas gamle, slitte kunstløpsskøyter som har ligget og støvet og rustet på loftet eller i kjelleren i en evighet".

Slike skøyter er som oftest altfor store (og man bør aldri kompensere med å "fylle opp tomrommet" med 3 par tjukkesokker e.l, siden føttene da vil skli inne i støvelen og utsettes for mye friksjon, noe som kan føre til ubehagelige gnagsår, betennelser, og i verste fall små deformasjoner på føttene). I tillegg er slike skøyter ofte så oppmyket og slitte at de ikke gir tilstrekkelig støtte (spesielt i ankelpartiet) til barnet. Ofte er også jernet på slike skøyter veldig uskarpe, noe som gjør det vanskelig å få skikkelig "tak" eller "grep" på isen. For store, slitte, myke skøyter og uskarpe jern vil gjøre det svært vanskelig for barnet å holde balansen og gå ordentlig på skøytene. Dette kan føre til at barnet mister motivasjonen og interessen, og kan i verste fall føre til at barnet skader seg (overtråkking, forstuet ankel e.l).


SÅ REGEL NR 1: BARNET SKAL HA ORDENTLIGE, STIVE SKØYTER, SOM PASSER FØTTENE TIL BARNET OG GIR BRA MED STØTTE I ANKELPARTIET !!!


Linker til klubbersider med skøyteskoler i Bergen:







Link til Skøyteforbundet:



Happy Skating!

=)

1 kommentar:

Jackie sa...

Haha, det var som om du hadde sett meg gå på skøyter idag! Brukte mammas for store gul-aktige slitte skøyter. Skal kjøpe nye nå som jeg antageligvis skal begynne å ta timer. :) Fin blogg du har forresten, kommer til å lese mere her!