søndag 1. mai 2011

Regular or Artistic..??


Hva er egentlig forskjellen mellom vanlige inline skates/rollerblades og artistic rollerskates/artistic inline skates (Snow Whites, Triax og Pic Skates)..?

Vanlige, ordinære rollerblades.. ;


Artistic Roller Skates.. ;

Triax Skates.. ;

Snow White Skates.. ;

Pic Skates.. ;

So what`s the differnce..??

* Rollerblades har ofte støvler som er mye mykere og mer behagelige enn kunstløpstøvler. En roller-støvel består som regel av et slags hardt "ytterskall" (i hardplast), med en "mykere sko eller støvel" inni. En kunstløp-støvel består av lag på lag med lær, med forsterkninger i hæl- og ankel-parti, og beskyttende porøs skumgummi i tungen. En rollerblade-støvel vil ikke sitte like stramt og tett inntil foten som en kunstløpstøvel, og den vil heller ikke føles så "stiv" på foten.

Stiv, tettsittende kunstløpstøvel av lær.

Roller-støvel i halvmyke tekstil-materialer og hardplast.

* En roller-støvel er også mer "cushened", dvs at den har en mye mykere og mer "putete" innside enn en kunstløpstøvel. Grunnen til at kunstløpstøvlene skal sitte relativt stramt og tett inntil foten, er at man vil unngå den minste bevegelse av føttene inni støvlene (siden slik bevegelse fører til mindre balanse og kontroll, samt bidrar til irritasjon og gnagsår på føttene).

Roller-støveler er mer "cushy" enn kunstløpstøvler.

* Artistic inline skates veier generelt mer enn rollerblades, både fordi kunstløpstøvlene veier mer enn roller-støvlene (dvs fordi lag-på-lag med lær veier mer enn mykt materiale og hardplast), samt at artistic-rammene i metall veier mer enn roller-rammene i hardplast. Siden artistic inline skates veier mer enn rollerblades, er de også "tyngre å skate med", dvs at man må bruke mer krefter når man skater med artistic inline skates enn når man skater med rollerblades (!).

Artistic inline ramme (i dette tilfelle Pic-Frame) i metall.

Roller-ramme i hardplast.

* Hjulene på rollerblades er generelt også en del større enn hjul brukt sammen med Triax, Snowwhites eller Pic frames (men det kommer litt an på hvilken rollerblade-modell og artistic-inline-modell man velger, siden størrelse på hjulene kan variere relativt mye fra modell til modell).

Rollerblades har større hjul enn Pic Skates (i dette tilfellet 76 mm 78A vs. 70 mm 80A).

* Hjulene på Rollerblades er også plassert annerledes i forhold til støvelen, enn hjulene på artistic inline skates. Hjulene på Rollerblades er ofte plassert slik at det fremste hjulet stikker langt utenfor tuppen fremme på støvelen, mens det bakerste hjulet så vidt stikker litt utenfor hælpartiet. Hjulene på artistic skates er plassert slik at det fremste hjulet ikke stikker utenfor tuppen fremme på kunstløpstøvelen. For artistic rollerskates, Triax og Snow White skates, stikker det bakerste hjulet såvidt utenfor hælpartiet, mens hos Pic skates stikker nesten hele det bakerste hjulet utenfor. Den forskjellige plasseringen av hjulene fører til at balansepunktet blir noe forskjellig på de ulike typene.

Hjul-plasseringen på rollerblades og Pic-Skates er forskjellig.

* Avstanden mellom hjulene på rollerblades er litt større enn avstanden mellom hjulene på artistic inline skates. Ettersom hjulene på rollerblades i tillegg også er litt større, får man en litt lengre "glideflate/rulleflate" (avstanden fra bakerste hjul til fremste hjul) på rollerblades enn på artistic inline skates. Her kan man trekke en parallell til lengdeløpsskøyter og kunstløpskøyter. Lengdeløpsskøyter har mye lengre skøytejern enn kunstløpskøyter, noe som gjør at man lettere oppnår høy fart (men har vanskeligere for å svinge og stoppe) på lengdeløpsskøyter enn på kunstløpskøyter. Tilsvarende vil man lettere kunne oppnå høyere fart på rollerblades som har større glideflate/rulleflate sammenliknet med artistic inline skates.

Rollerblades har større "glideflate/rulleflate" enn Pic-skates.

* Med rollerblades står man som oftest "litt høyere over bakken" enn med Triax, Snow Whites og Pic Skates.

Litt høyere over bakken med Rollerblades enn med Pic Skates.

* Rollerblades som evt. har bremse, har en bremse bak ved hælen (bak det bakerste hjulet) på den ene skøyten, mens artistic skates har en eller annen form for gummi-stopper foran ved tærne (foran det fremste hjulet) på begge skøytene.


Pic Skates har gummi-stopper helt foran (på begge skøytene).

Rollerblades har en bremse helt bakerst (på ene skøyten).

* Rollerblades har hjul som er helt på linje med hverandre, dvs at dersom man hadde stilt opp rollerblade`ene og sett dem fra siden, og trukket en tenkt linje langs bunnen av hjulene, ville man fått en helt rett linje. Med en slik konfigurasjon, vil alle hjulene være like mye i kontakt med asfalten/betongen e.l, når man skater "vanlig" langs bakken. Hjulene på artistic inline skates (gjelder Pic skates og Snow Whites) er ikke helt på linje med hverandre,, dvs at dersom man hadde stilt opp Pic Skate`ene eller Snow White`ene, sett dem fra siden, og trukket en tenkt linje langs bunnen av hjulene, ville man fått en svakt buet linje. Denne hjul konfigurasjonen (en rocker) fører til at hjulene i varierende grad vil være i kontakt med asfalten/betongen, når man skater vanlig langs bakken. Grunnen til at hjulene er plassert slik, er for å etterlikne den buede formen på et kunstløpjern, og gjøre det mulig å utføre mange av de samme elementene på inline skates som på kunstløpskøyter.


Linjen på Snow Whites og Pic Skates er buet, mens linjen på vanlige rollerblades som oftest er helt rett.

Det er kanskje litt vanskelig å se med det blotte øye at også Pic Skates har en buet hjul konfigurasjon, men man føler definitivt rocker`en når man går med Pic Skates, og man merker tydelig forskjell fra vanlige rollerblades.


"Poteto Potato" or "Apples and Oranges" ...??







;)

Ingen kommentarer: