onsdag 20. juni 2012

Off - ice !!!


For de som ikke drar på kunstløp leir om sommeren, kan det virke umenneskelig lenge å gå rastløst rundt i 3, 5 måned, før en nok en gang får fly over isen igjen. Da er det en liten (men fattig) trøst, at man iallefall har off - ice trening (barmarkstrening) som man kan benytte seg av, for å holde formen ved like og dempe de verste skate abstinensene. ;)


Dersom man som har Pic - skates, kan man skate på inner  - og ytterskjær, gjøre 3 - tallsvendinger, mohawks osv, omtrent som om man er på isen. Man kan også gjøre hopp og piruetter, selv om dette føles noe annerledes med asfalt og betong under hjulene, i tillegg til at det er vanskeligere å utføre enn på isen (spesielt piruettene). 


Skaffer man seg en skate spinner, kan man trene piruetter off - ice, inne på stuegulvet, treningssenteret eller hvor man måtte ønske. Man bør imidlertid ikke spinne på naboens nye, svinedyre skipsparkett e.l, ettersom spinneren har en tendens til å lage riper i gulvet. Det er også en fordel om man spinner på gulv som likner gulv - overflaten i en gymsal, tennisbane e.l, siden disse gjerne har en litt mer "grov" overflate, og dermed gir mer friksjon enn den såpeglatte parketten i finstuen. ;) 


Off - ice jumping er helt super trening for å terpe på hoppe -teknikken! Mange mener man ikke bør øve på kunstløp hoppene på bakken, fordi teknikken ved off - ice hopping ikke kan "overføres" direkte til hopping på isen, ettersom isen har mye mindre friksjon enn asfalt, gressplaner, stuegulv osv. Personlig mener jeg likevel at off - ice hopping er kraftig undervurdert! Man har sett utallige eksempler på at kunstløpere (undertegnede inkludert) ikke får til et hopp, men etter å ha øvd masse på hoppet off - ice, plutselig får til det samme hoppet ute på isen. =) 

Selv om hoppet føles noe annerledes ute på isen enn på bakken, er off - ice hoppingen likevel verdifull trening, siden man får en "ide" om hvordan hoppet skal utføres, hvordan armer og bein skal koordineres osv. I tillegg "tør" man kanskje prøve litt ekstra (uten av tvilen, nølingen og "frykten" holder en igjen). Det er unektelig litt mer "skummelt" å hoppe (og ikke minst falle!) ute på isen enn på en gressplen eller stue -parkett, og selv om man føler at man satser alt man har, vil kroppen ofte ubevisst holde en litt igjen og tilbake dersom man er redd for å falle, få vondt osv. 

Øver man først på hopp off - ice, får man "grov - teknikken" inn i kroppen, slik at hoppet tilslutt går litt på "autopilot" (det er nesten litt som å sykle, - har du først lært det, glemmer du det aldri). Dette er til uvurderlig hjelp når man så skal prøve seg på hoppet ute på isen. Har man teknikken "lagret" i kroppen og i hukommelsen, går armer og bein "automatisk" dit de skal igjennom hoppet, og man får derfor færre ting man skal konsentrere seg om og huske på på en gang (noe som gir økt sannsynlighet for å klare hoppet på isen). ;)


Som grundig gjennomgått i forrige innlegg; Barmarks - treningen bør absolutt inneholde kondisjon - og utholdenhets - trening! Jogging og spurt - intervaller gjør underverker for lunge - kapasiteten og hjerte - funksjonen! Og jo bedre oksygenopptaket fra lungene dine er og jo mer effektivt hjertet ditt klarer å pumpe blodet ditt rundt i kroppen, - jo mer orker du på trening, både på og utenfor isen! =) 



Styrke -treningen bør en heller ikke skulke unna! Styrke - øvelser for hofte, rumpe, lår og legger, vil bidra til at man lettere klarer å holde diverse piruett - posisjoner, spiraler osv, og at man klarer flere hopp og mer intens skøyting uten at melkesyren pipler i beina!

Styrke - øvelser for mage og rygg er viktig for kroppsholdningen generelt, samt at de bidrar til økt stabilitet under hoppene (hindrer f.eks. at overkroppen bøyes forover i hoppet osv). Øvelser for skuldre og armer er også viktig å huske på, siden armene gir god assistanse under "take - off", og er med på å "løfte" kroppen opp fra isen og opp i luften. I tillegg bidrar armene og skuldrene til stabilitet, både i selve hoppet og i landingen.


Stretching (tøyelighet) er utrolig viktig, og noe man for all del ikke bør skippe! Mange synes kanskje stretching er kjedelig, og etter en hard økt pic -skating eller intervall trening er det sikkert mange som synes det er fristende å bare hoppe rett i dusjen (fyy!). 

Stretch trening er et fantastisk hjelpemiddel, både for å bli mer smidig, myk og tøyelig i kroppen, men også for å forebygge stølhet og strekk av muskler, sener og ledd. I tillegg vil stretchingen gjøre det lettere å holde piruett - posisjoner, spiral - posisjoner o.l. 


En del stretch - øvelser fungerer også som "off - ice" trening for piruetter, der man kan øve på piruett -posisjonene, uten å bekymre seg for å sette piggene i isen og fly rett på trynet. ;) De fleste som nå utfører biellmann - piruetter og - spiraler på isen, øvde nok mye på denne posisjonen på gulvet først


Happy off-ice workout!  <3

Ingen kommentarer: